Eikenprocessierups bestrijden

De levenscyclus van de Eikenprocessierups

Gedurende de winter overwintert de eikenprocessierups als pop in de bodem vlakbij een inlandse eik (Zomereik / Quercus robur). Nadat uit de pop de nachtvlinder tevoorschijn komt gaat deze naar de top van een boom om, na te hebben gepaard, bij het jonge eikenblad haar eitjes te leggen. De larve die hieruit komt is een blad vretende rups die, zoals de naam al zegt, vooral op deze eiken voorkomt. De processierups zit in gesponnen nesten aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen. Vaak voorkomend in lanen, voet en fietspaden en parken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel met vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen.Zich verplaatsen doen de rupsen 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij ze in meerdere rijen dicht achter elkaar aan lopen, als in een processie. Overdag zijn ze in hun nest. De rupsen vreten soms eikenbomen bijna geheel kaal. Droge winters en droge, warme zomers stimuleren de getalsmatige ontwikkeling van de rups. De soort heeft zo geprofiteerd van veranderingen in het klimaat.

Levenscyclus van de eikenprocessierups:

  • Rups: mei-juni, soms tot begin juli. De soort overwintert als ei.
  • Nachtvlinder: Vliegtijd begin juli-begin september in één generatie. 

De eitjes komen in april of mei uit, samen met de eerste bladeren van de inlandse eik. De rupsen zijn dan oranje achtig van kleur. Deze kleur verandert in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Na de derde vervelling zijn de rupsen 3,5 cm lang en hebben donkere brandharen op de rug. De rupsen vervellen zes of zeven keer voordat ze in een nachtvlinder / mot veranderen. Begin september zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af in de toppen van eikenbomen.

Natuurlijke vijanden:

  • sluipwespen
  • sluipvliegen
  • Adalia lieveheersbeestje
  • koolmees
  • poppenrover (kever)

Bestrijding:
Natuurlijke vijanden zorgen voor een deel van de bestrijding van de eikenprocessierups. De koolmees eet graag eikenprocessierupsen en zelfs de poppen. Echter door het gebruik van o.a. bestrijdingsmiddelen (buxusrups bestrijding) is de koolmees populatie de laatste jaren fors gereduceerd. Door vroegtijdig ingrijpen kan soms een plaag worden voorkomen. Dit gebeurt door een biologisch (uitzetten van Adalia lieveheersbeestjelarve) en het voorkomen van de voortplanting.

Een andere manier van bestrijding is het wegzuigen van de rupsen, waarna ze direct of later bij een temperatuur van minimaal 600 graden Celsius worden verbrand tot as. 

Bestrijding is specialistisch werk waarvoor daartoe gecertificeerde bedrijven worden ingezet.

  • De Zanderik / www.dezanderik.nl

Wilt u zelf de eikenprocessierups bestrijden, zonder bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor vogels en andere dieren?
Brimex heeft hiervoor de enige preventieve en milieuvriendelijke oplossing!
De Brimex eikenprocessierups-mot val vangt de mannelijke eikenprocessierups-mot middels feromonen en doodt deze niet met gif. Hierdoor is er geen voortplanting en geen nieuwe eikenprocessie rupsen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »