Varenrouwmug bestrijden

De varenrouwmug is een veelvoorkomende plaag in veel serres over de hele wereld. De larven voeden zich niet enkel met organisch materiaal in de bodem. Ze veroorzaken ook schade aan kleine wortels van stekken, zaailingen en jonge planten in boomkwekerijen en in potplanten. Omdat deze plaag het hele jaar lang actief is, is het tijd om nu te reageren met biologische bestrijding.

Welke schade kan de varenrouwmug aanrichten?

  • De larven voeden zich met rottend organisch materiaal zoals algen en schimmels, maar ook met levend materiaal zoals wortels en stengelweefsel.
  • De larven boren in de wortel of stengel van stekken, zaailingen of jonge planten.
  • Secundaire ziekten zoals Pythium kunnen de plant binnendringen en zich verspreiden. Daardoor verwelkt hij en vertraagt de groei. Helaas kan de plant zelfs sterven.
  • Varenrouwmuggen kunnen een echte plaag zijn. Bij optimale omstandigheden vormen ze zwermen.

Hoe kan je de varenrouwmug bestrijden?

Om volwassen varenrouwmuggen te monitoren, kan je vertrouwen op Brimex Biobest Bug-Scan® Geel.

Voor de biologische bestrijding van de larven in de bodem kan je inzetten op:

  • Bodemroofmijten zoals Hypoaspis-System;
  • Nuttige nematoden zoals Steinernema-System.

Welke eigenschappen heeft de varenrouwmug?

  • De eitjes van 0,25 mm worden in de bodem gelegd op vochtige plaatsen met organisch materiaal.
  • De larven zijn aanwezig in het substraat in de buurt van de wortels. Volgroeide larven zijn ongeveer 5 mm lang, transparant en hebben een kenmerkende zwarte kop. Ze verpoppen in het substraat.
  • De poppen zijn 2 tot 5 mm lang en hebben een gele tot bruine kleur.
  • De adulten meten 3 tot 5 mm. Het zijn donkere muggen met lange, slanke antennen en lange poten. Hun vleugels hebben een Y-vormige nerven.

Hoe verloopt de levenscyclus van de varenrouwmug?

  • Bevruchte vrouwtjes leggen 50 tot 200 eitjes. Deze komen na 2 tot 3 dagen uit.
  • De varenrouwmug doorloopt 7 ontwikkelingsstadia: ei, 4 larvenstadia, pop en adult.
  • De ontwikkeling van ei tot adult neemt 3 tot 4 weken in beslag bij temperaturen boven 24 °C. De ontwikkeling stopt bij temperaturen onder 10 °C en boven 35 °C.
  • Adulten leven slechts 1 week.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »