Honger voor tien
Hij oogt niet bepaald sympathiek, onze engerling. Larve van de kever, vooral meikever en Johanneskever. Harde, oranjebruine kop, vettig witgeel lijf in de rupsige vorm van een C. Twee centimeter lang en honger voor tien. Engerlingen vreten zich een snelweg door graswortels, maar zijn bijvoorbeeld ook verzot op jonge beuk of wat er in de moestuin staat.
Onderkruiper
Vooral door de langdurige droogte slaan de engerlingen overal in West-Brabant toe.
Want ze houden niet zo van nat, dan duiken ze onder. Deze zomer was van dus ideaal voor deze onderkruiper. Dat merken gemeenten aan kale plantsoenen, ervaren boomkwekers bij de aanblik van dode jonge planten en zie je aan de gaten en bruine plekken op sportvelden en bij particulieren in de tuin.
Plaag
,,Het is momenteel een ware plaag, vooral omdat wij zo weinig regen hebben gehad, en die kan zeker tot eind september duren", meldt Boudewijn Zandee. Hij spint bij die ellende garen met zijn bedrijf Brimex. Een gerenommeerde groothandel die hoveniers in de wijde regio 'natuurlijke' vijanden van deze larven levert. ,,Ze bellen de hele dag om om spul."
Varkens
Commerciële overdrijving? ,,Dat dacht ik eerst ook, maar dus niet. Die engerlingen zijn een ramp voor mijn gras", verzucht hobbyïst Ad van der Does in zijn Bredase achtertuin. ,,Kijk: het is alsof ze hier op het gazon een stel varkens hebben losgelaten!"
Gras dat er een paar maanden geleden nog mooi bijlag, maar nu in lappen los komt als je er aan trekt. Aan de onderkant huist de volgevreten dader, de larve van de Meikever Melolontha.
,,Eerst dachten we dat het door de droogte kwam, maar die bruine vlaktes herstellen niet meer. Nu zitten overal van die enge beesten tussen de wortels. Kraaien en eksters weten ze ook te vinden en woelen werkelijk alles om. Als je die hun gang laat gaan, raak je van de engerlingen af, maar ligt er ook helemaal geen gras meer."
Foto René Schotanus/Pix4Profs © Foto René Schotanus/Pix4Profs
Hockey
Ook bij de buren van Van der Does, hockeyvereniging Push aan de Heerbaan, slaan de engerlingen toe, is te zien aan aan het sportgras bij de ingang.
,,Als je ze hun gang laat gaan, verdwijnt álles. Ze zitten soms met honderden bij elkaar", weet Brimex-eigenaar Boudewijn Zandee. De vraatzuchtige keverlarve heeft in de bebouwde kom geen natuurlijke vijanden zoals kraaien, vossen en egels waar mensen op zitten te wachten. En de tijd van chemische bestrijding is voorbij. Je kunt de larve letterlijk van de honger laten uitsterven, maar dan heb je jaren geen groen.
Aaltjes
Zandee werkt met een grote watergieter waarin honderden miljoenen aaltjes zitten. Microscopisch kleine wormpjes gekweekt uit Marokkaanse klei die meteen de aanval inzetten.
De aaltjes (nematoden, jb) zoeken de engerling op tussen de wortels en dringen zijn lijf binnen. De larve gaat dood, sterft af en zijn restanten leveren nieuwe nematoden die op zoek gaat naar nieuwe slachtoffers. Kosten: ongeveer honderd euro voor honderd vierkante meter gazon. Voor doe-het-zelvers die Boudewijn Zandee niet bellen voor zijn hulp bedraagt de schade aan aaltjes de helft.
Volhouden
,,Het beste resultaat krijg je als de grond nat is, de zon niet schijnt en het nog niet te koud is, want dan gaan de larven dieper zitten. Maar als je alle generaties engerlingen wilt uitroeien, moet je deze manier van bestrijden één keer per jaar wel twee, drie of zelfs vier jaar achtereen volhouden."
Reacties
Wees de eerste om te reageren...