ToBRFV | Tomato Brown Rugose Fruit Virus

 

Geschiedenis, Ontstaan, Impact en Zelftest met Spark Radar

 

ToBRFV de geschiedenis en het ontstaan:


Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV genoemd, is een bedreiging die voor het eerst in 2014 werd geïdentificeerd in Israël. Dit virus is ontstaan in een tijd van toenemende globalisering in de landbouw, waardoor ziekten en plagen zich snel kunnen verspreiden. Het is nauw verwant aan het Tobacco Mosaic Virus (TMV) en het Tomato Mosaic Virus (ToMV), maar heeft zich ontwikkeld tot een unieke en destructieve variant.

 

ToBRFV symptomen en impact:


ToBRFV veroorzaakt symptomen die zowel de bladeren als de vruchten van tomatenplanten aantasten. De bladeren vertonen gele verkleuring en krulling, terwijl de vruchten bruine vlekken en ruwheid vertonen. Deze symptomen kunnen de opbrengst drastisch verminderen en leiden tot ernstige kwaliteitsproblemen, wat financiële verliezen voor tomatentelers met zich meebrengt.

 

Verspreiding van het tomatenvirus en verspreidingsmechanismen:


Dit virus verspreidt zich voornamelijk via direct contact met geïnfecteerde planten, vuile gereedschappen, en door ongedierte zoals wittevliegen. Zorgwekkend is dat het virus kan worden overgedragen via besmette tomatenzaden. Ondanks zorgvuldige hygiënemaatregelen bestaat nog steeds een risico dat het virus gewassen bereikt via zaden.

 

Preventie en Beheer:

Beheersmaatregelen zijn van vitaal belang om de tomatenteelt te beschermen. Telers moeten strikte hygiënemaatregelen handhaven en overwegen resistente tomatenrassen.

 

Een geïntegreerd beheersplan met monitoring en snelle reactie op besmettingen is essentieel!

 

Zelftest op ToBRFV met Spark Radar:


Bij Brimex bieden wij een innovatieve oplossing om uw tomaten te beschermen. Onze Spark Radar-test stelt u in staat om op ToBRFV te testen voordat symptomen zichtbaar worden. Met deze geavanceerde test kunt u proactief besmettingen detecteren en maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Dit is cruciaal om uw gewas te beschermen en financiële verliezen te minimaliseren.

 

Belang voor Telers:


Het voorkomen en beheren van ToBRFV is van groot belang om de tomatenteelt te beschermen. Het bijhouden van de nieuwste informatie en bestrijdingsmaatregelen is essentieel om effectief te reageren op de aanwezigheid van ToBRFV. Onze Spark Radar-test is een waardevol hulpmiddel om uw tomatenteelt te optimaliseren en te beschermen.

 

Tomaten ToBRFV virus , onze oplossing:


Bij Brimex begrijpen we de ernst van het ToBRFV-tomatenvirus probleem. Wij bieden de mogelijkheid om zelf te testen op ToBRFV met de Spark Radar-test. Bezoek onze categorie pagina over de SparkRadar tomatenvirus zelftest om te ontdekken hoe u uw gewas kunt beschermen en de risico's kunt minimaliseren.