Emelten bestrijden

Emelten zijn de larven van de langpootmug en kunnen voor grote schade aanrichten aan uw gazon.

Emelten hebben een grijsbruine kleur geen poten en een kokervormige bouw. Het hoofd is moeilijk te onderscheiden. Zij kunnen 2 tot 5 cm groot worden.

 

Schade:

Open en bruine vlekken in het gazon en maken veel schade, soms is de graszode gewoon op te tillen. Daaronder zie je dan vaak de emelten zitten. Er ontstaan kleine kale cirkelvormige plekken in het gazon. Dit is precies de plaats waar de emelten zich bevinden. Als het gras is kaalgevreten gaat deze naar een andere plek om daar weer nieuw gras te gaan eten. Emelten zijn makkelijk terug te vinden, zij bevinden zich in de bovenste laag van het gazon. Vooral bij regenachtig weer en 's nachts. Emelten zijn een grote plaag voor het gras van het gazon. De emelten eten graag jong gras en doen dit het 's nachts en komen dan ook boven de grond. Zij pakken de basis van het gras en trekken deze in de grond om deze daar op te eten.

 

Langpootmug:

Emelten zijn de larve afkomstig van langpootmuggen. Langpootmuggen zijn grote insecten en voor mens en dier onschuldigVeel soorten worden relatief groot in vergelijking met andere insecten. Langpootmuggen zijn onschuldige dieren maar hun larven (emelten) kunnen veel schade aanrichten.De langpootmug legt veel eieren. Het gras van een gazon is ideaal om eieren op af te zetten.

 

Wanneer komen emelten voor en kan je deze het beste bestrijden:

In de herfst komen de larven (emelten) uit de eieren. Deze zijn dan grijs en kunnen tegen temperaturen tot -10°C en kunnen dus overwinteren! later worden de larven bruinzwart en kunnen 2 tot 4 cm lang worden. In de periode juli en Augustus gaan zij verpoppen. De larven zijn dus te vinden vanaf half september tot juli van het volgende jaar. Overdag houden de emelten zich schuil in klein gaatje in de grond, nachts komen de emelten naar boven om te eten. De schade is waar te nemen vanaf mei en en soms is de schade ook de gehele zomer waar te nemen. Dit gaat door totdat het gaat vriezen. Dus ook in een zachte winter eten de emelten door. Emelten eten naast gras ook groenten, aardappelen, kool en wortels.

 

Bestrijding in eind Augustus-September-Oktober

De Emelten moeten worden bestreden met aaltjes /nematoden en dit is het beste als de emelten in het eerste larvestadium bevinden. De emelten zijn dan het gevoeligste voor de aaltjes / nematoden. De ondergrond moet goed nat zijn!

 

Secundaire schade

Vaak zorgen vogels, mollen, egels etc. de secundaire schade. Zij eten de emelten op maar maken daarbij de grasmat kapot.