Engerlingen bestrijden

 

De keverlarven zijn beter bekend als engerlingen. Ze brengen veel schade toe aan graszoden en gazons.

De rozenkever en meikever zijn de meest voorkomende soorten.
 

Schade veroorzaakt door de engerlingen: 

Tijdens de zomer voeden de larven zich met wortels. En al snel zie je duidelijk dat delen van het gazon niet goed meer groeien. Het gras begint te veranderen in een minder frisse en geelbruine kleur. Zwaar aangetaste zoden en gazons kunnen loskomen. En dan kan je ze zelfs oprollen. Onder de graszode vind je de larven, soms wel honderden bij elkaar. Wanneer de graszoden en gazons droogteperiodes te verduren krijgen, dan verdrogen de getroffen en beschadigde delen volledig en sterven af.

De wortels van de grasmat worden op dat moment namelijk aangevreten door engerlingen. Dit zijn larve van de rozen- en meikever. Het grote probleem is dat zo'n plaag, bij niet behandelen er 2 tot 4 jaar kan zitten. Nieuw gras leggen helpt dus niet!
Doordat er in het verleden veelal een chemische bestrijding is geweest is nu het evenwicht in de tuinen / perken en sportparken weg en hebben plagen de vrije hand omdat de natuurlijke vijand van deze plaag er simpel weg niet of niet voldoende is. 
 

Secundaire schade:

Bovendien trekken de larven mollen en vogels aan. Deze dieren zorgen voor secundaire schade. 

             

Beschrijving en levenscyclus van de engerling:

Volwassen rozenkevers zijn 8 tot 12 mm lang. Ze hebben roodbruine lichtbehaarde vleugels met een donkere rand. Het halsschild is metallic groen tot glanzend zwart. Vanaf het late voorjaar tot in de vroege zomer kun je ze tegenkomen. Tijdens de eerste nacht dat de volwassenen actief zijn, vindt de paring plaats. Onmiddellijk daarna kruipen de vrouwtjes in de grond om 85% van hun eieren te leggen.  De volgende morgen vliegen ze uit. Lage vluchten vlak boven het grondoppervlak zijn kenmerkend voor de rozenkever. Gedurende 3 weken voeden de volwassenen zich met bloemknoppen en bladeren. Onmiddellijk daarna leggen de vrouwtjes de overige 15% van de eieren. De eerste larven verschijnen na 3 tot 6 weken. De larven beginnen zich onmiddellijk te voeden tot midden herfst. Ze hebben een bruine kop en een beige-wit lijf. De levensduur van de larvestadia bedraagt 1 jaar. Zodra de temperatuur in de herfst begint te dalen, graven de meeste larven zich dieper (+/- 70cm) in de grond om te overwinteren. 

Als de temperatuur stijgt in de lente, verpoppen de witte larven zich. En vanaf de late lente verschijnen zij weer als volwassene rozenkevers.

Boudewijn Zandee:" Het zijn insecten om permanent in het oog te houden en niet behandelen betekent dat het gras in uw tuin of perk verdwijnt!"

 

Bestrijding van de engerlingen: Brimex aaltjes nematoden B-Green

 

De Brimex aaltjes / nematoden Heterorhabditis bacteriophora bestrijden effectief, biologische en langdurig de engerlingen in de grond

 

Wat zijn Brimex B-Green® aaltjes / nematoden? :

Microscopisch kleine wormpjes (aaltjes) van de soort Heterorhabditis bacteriophora deze bevatten een insectendodende symbiotische bacterie. Doeltreffend binnen een temperatuurbereik van 12 °C tot 30 °C. Bij de eerste constatering / behandeling is een overdosering noodzakelijk, het daarop volgende jaar in mei / juni als de temperatuur weer boven de 12 °C blijft; deze behandeling herhalen.

 

Welke plagen bestrijdt Brimex B-Green?

  • Larven van de rozenkever (Phyllopertha horticola)
  • Larven van de Sallandkever (Hoplia philanthus)
  • Larven van de meikever (Melolontha melolontha)
  • Larven van de junikever (Amphimallon solstitiale)

 

Welke voordelen biedt Brimex B-Green?

  • Snelle en doeltreffende bestrijding van engerlingen (larven van genoemde kevers)
  • Langdurige bescherming tegen plaaginsecten in de bodem
  • Geen nevenwerking op biologische bestrijders
  • Veilig voor mens en milieu

 

Hoe werkt de biologische bestrijding?

  1. Infectieuze juveniele aaltjes dringen de gastheer binnen via natuurlijke openingen
  2. In de lichaamsholte komen de symbionten vrij
  3. De symbionten doden de gastheer binnen 24 tot 48 uur
  4. De aaltjes vermeerderen zich in het kadaver
  5. Nieuwe infectieuze aaltjes verlaten het kadaver op zoek naar nieuwe plaaginsecten

 

Waar kan Brimex B-Green worden toegepast?

  • Golfvelden
  • Voetbalvelden
  • Grasperken
  • Gazon
  • Parken
  • Plantsoen

 

Brimex B-Green® wordt geleverd in een poederformulering en is beschikbaar in de volgende eenheden; 

  • 5 miljoen     nematoden     10m2
  • 50 miljoen   nematoden    100m2
  • 500 miljoen nematoden  1000m2

 

Kan Brimex de bestrijding met Brimex B-Green verzorgen?

Brimex kan de behandeling tegen de engerlingen in uw grasmat geheel voor u verzorgen.

Onze specialisten komen bij u het gazon of grasperken behandelen. Hiervoor wordt er eerst een analyse gemaakt om welk soort het gaat en ook wordt er specifiek op de grote en vorm van het te behandelen gebied een berekening gemaakt hoeveel er uitgezet moet worden.