Dennen processierups bestrijden

 

De Dennenprocessierups ( Thaumetopoea pityocampa )

Deze processierups (dennenprocessierups - Thaumetopoea pityocampa) behoort tot de familie van de tandvlinders (Notodontidae) en de onderfamilie processievinders (Thaumetopoeidae). De rups is net als de meer in Benelux bekende eikenprocessierups een rups die in een groep leeft en kent ongeveer dezelfde levenswijze.

Er zijn wel verschillen met de eikenprocessierupsen: de dennenprocessierupsen maken direct nadat ze uit het eitje komen een nest. Het eipakket bestaat uit ongeveer 100-300 individuele eitjes. De eitjes komen ongeveer 35 tot 45 dagen na de afzet uit.Er zijn vijf larvenstadia. De eerste brandharen ontwikkelen zich pas in het derde larvenstadium.  

 

Leefgebied van de Dennenprocessierups:

Dennenprocessierupsen zijn voornamelijk te vinden in de gematigde en subtropische streken van Europa. Ze gedijen het best in naaldbossen, vooral in dennenbossen, maar ze kunnen ook worden aangetroffen in andere soorten naaldbomen zoals sparren en cipressen. Deze rupsen zijn niet beperkt tot bos gebieden, deze kunnen zich ook in dennenbomen bevinden die in stedelijke omgevingen of boomkwekerijen staan.

 

Waardplanten van de Dennenprocessierups:

De waardplanten zijn de bomen waarop de dennenprocessierupsen hun eitjes leggen en waarvan de larven zich voeden.

De belangrijkste waardplanten-bomen voor dennenprocessierupsen zijn verschillende soorten naaldbomen, met name:

  • Gewone den (Pinus sylvestris): Dit is de meest voorkomende waardplant voor de dennenprocessierups. Ze leggen hier hun eitjes en voeden zich met de naalden.
  • Zeeden (Pinus pinaster): Deze boomsoort wordt ook vaak aangetast door dennenprocessierupsen.
  • Lariks (Larix): Hoewel lariksen geen naaldbomen zijn, kunnen ze ook gastheer zijn voor de rupsen.
  • Sparren en cipressen: In sommige gevallen kunnen dennenprocessierupsen zich ook voeden met andere naaldboomsoorten, vooral als er beperkte bronnen beschikbaar zijn.

Het is belangrijk om te weten dat dennenprocessierupsen specifiek afhankelijk zijn van deze waardplanten om te overleven en zich voort te planten. Dit maakt het mogelijk om hun aanwezigheid te beheren door de bomen te beschermen of te behandelen in gebieden waar deze rupsen een probleem vormen.

Biologische bestrijding en andere beheersmaatregelen, zoals het verwijderen van nesten en het beschermen van waardplanten, kunnen helpen om de populatie van dennenprocessierupsen onder controle te houden en schade aan bomen en gezondheidsproblemen voor mensen en dieren te verminderen.

levenscyclus van de dennenprocessierups:

Ei stadium: Het eipakket bestaat uit ongeveer 100-300 individuele eitjes. De eitjes komen ongeveer 35 tot 45 dagen na de afzet uit. 

Nadat de rupsen uit hun ei komen; verplaatsen de jonge lichtgroene rupsen zich naar een andere plek en maken daar een nest. 

 

Er zijn vijf larvenstadia; "De eerste brandharen van de dennenprocessierups ontwikkelen zich pas in het derde larvenstadium" 

1) eerste larvenstadium. de larve van de dennenprocessierups zijn lichtgroen van kleur. Ze voeden zich met naalden direct in de omgeving van de nesten. Hierna vervellen ze naar het tweede larvenstadium en verplaatsen zich naar een andere plek om een nieuw nestje te maken


2) tweede larvenstadium. De rupsen zijn geeloranje van kleur met een bruinzwarte tekening op de rug. Ze blijven in het nest totdat ze naar het derde larvenstadium vervellen, waarna ze het nest verlaten en op een andere plek een nieuw nest gaan maken.


3) derde larvenstadium. Dit is het laatste en definitieve nest waar de dennenprocessierupsen gaan overwinteren. In deze derde fase ontwikkelen zich de eerste brandharen. De rupsen hebben nu een oranje-roestbruin-rode kleur.


4) vierde larvenstadium. De duur van de ontwikkeling is in deze fase afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. In deze fase heeft een rups gemiddeld 1 miljoen brandharen. Iets meer dan de eikenprocessierups! In deze periode heeft de omgeving last van de brandhaarden doordat deze verwaaien.


5) vijfde larvenstadium. In deze fase zijn de rupsen echt schadelijk voor de bomen. door hun vraatzucht kunnen ze in korte tijd de naaldbomen kaal vreten. Ook gaan ze in deze fase van boom naar boom. Ze zijn dan overal waar er naalden zijn in de boom te vinden.
De volgroeide rupsen verlaten de nesten en gaan uit de boom en lopen in processie naar een plek in de bodem om zich in de grond te gaan verpoppen. Op het moment van de processie geven de rupsen veel overlast voor dieren en mensen.

 

De brandharen van de dennenprocessierups zijn jaren actief en zorgen voor overlast en zieke (huis)dieren. 

 

Levenscyclus van de Dennenprocessierups:

  • Ei-fase: Het begint allemaal met eitjes, die meestal worden gelegd op de naalden van dennenbomen in de lente. Dit zijn kleine witte bolletjes.
  • Larvale fase: Zodra de eitjes uitkomen, verschijnen de larven, die we kennen als de dennenprocessierupsen. In deze fase eten ze voornamelijk naalden van dennenbomen en vormen ze grote nesten op de takken.
  • Verpoppingsfase: Na een tijdje stoppen de rupsen met eten en verpoppen ze zich tot vlinders. Dit gebeurt meestal in cocons onder de grond.
  • Vlinderfase: De volwassen dennenprocessierupsen zijn nu vlinders. Ze vliegen rond en leggen eitjes voor de volgende generatie.

 

Levenswijzen van de Dennenprocessierups:

  • Samenleven in groepen: Deze rupsen staan bekend om hun neiging om in grote groepen te leven. Ze vormen dichte nesten op boomtakken.
  • Nachtdieren: Dennenprocessierupsen zijn 's nachts actief en verbergen zich overdag in hun nesten om zich te beschermen tegen roofdieren en de zon.
  • Brandharen: Deze rupsen hebben kleine brandharen die huidirritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Contact vermijden is belangrijk.

 

Biologische Bestrijding van Dennenprocessierupsen:

Biologische bestrijding betekent dat we natuurlijke vijanden en methoden gebruiken om de populatie van dennenprocessierupsen te verminderen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Hier zijn enkele manieren:

  • Natuurlijke vijanden: Er zijn vogels, insecten, en zelfs sommige spinnen die de rupsen graag eten. Het stimuleren van de aanwezigheid van deze natuurlijke vijanden kan helpen.
  • Bacteriën en virussen: Er zijn bacteriën en virussen die specifiek de dennenprocessierupsen kunnen infecteren en doden.
  • Feromonen: Feromonen zijn geurstoffen die worden gebruikt om de rupsen te verwarren, zodat ze moeilijker bij elkaar kunnen blijven en zich niet zo snel kunnen vermenigvuldigen.
  • Nestverwijdering: Het handmatig verwijderen van de nesten kan ook effectief zijn, maar dit moet met de juiste bescherming worden gedaan vanwege de brandharen.

Een manier van bestrijding is het wegzuigen van de rupsen, waarna ze direct of later bij een temperatuur van minimaal 600 graden Celsius worden verbrand tot as. 

Bestrijding is specialistisch werk waarvoor daartoe gecertificeerde bedrijven worden ingezet!

 

Zowel consumenten als professionals kunnen deze biologische methoden toepassen om de dennenprocessierupsen biologisch te beheersen en schade aan bomen en gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is belangrijk om met zorg en aandacht voor het milieu te handelen bij het beheren van deze plaag.

 

 

De Brimex dennenprocessierups-mot val vangt de mannelijke eikenprocessierups-mot middels feromonen en doodt deze niet met gif. Hierdoor is er geen voortplanting en geen nieuwe dennenprocessie rupsen.

Wilt u zelf de dennenprocessierups bestrijden, zonder bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor vogels en andere dieren?

Brimex heeft hiervoor de enige preventieve en milieuvriendelijke oplossing!