Blauwe bes

Hommelbestuiving… Een meerwaarde voor de wereldwijde blauwe bessenteelt

Brimex Hommelbestuiving in blauwe bes

Blauwe bessen doen aan zelfbestuiving, maar dat wil niet zeggen dat hommels geen meerwaarde kunnen bieden. Zonder de tussenkomst van hommels zullen de geteelde bessen klein zijn, langzamer rijpen en van de struik vallen. Er zullen dan heel wat kilo’s verloren gaan, omdat ze niet verkocht kunnen worden.

Kruisbestuiving kan dus voor vele voordelen zorgen. Er worden pollen uitgewisseld tussen de verschillende variëteiten van dezelfde soort door honingbijen en hommels die van plant naar plant vliegen. Waarom kies je best voor hommels? In vergelijking met honingbijen gaan hommels al bij lagere temperaturen aan de slag. Bovendien gebeurt de bestuiving sneller en worden grotere hoeveelheden pollen tot bij de bloem gebracht. Wat is het resultaat? Grotere vruchten die gelijktijdig rijpen, waardoor je een hogere opbrengst kan realiseren. Biobest helpt je graag met allerlei hommelnesten om dat resultaat te bereiken.

Wist je dat

… blauwe bessen erg populair zijn door hun gezonde eigenschappen? Ze worden dan ook wereldwijd geëxporteerd om het ganse jaar door aan de groeiende vraag van de consument te voldoen. Gevolg? Strenge kwaliteitseisen die je als teler niet uit het oog mag verliezen.