Bloedluis bij kippen bestrijden

Het is een ware plaag bij kippen, de (rode) bloedluis.

Het zijn kleine beestjes (ook wel vogelmijt genoemd) die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag is de bloedluis verstopt in de kieren en naden van het kippenhok. De bloedluizen komen ‘s nachts tevoorschijn en zullen via de stokken de kippen ‘aanvallen’. Het beste wat je kunt doen wanneer je ze ontdekt hebt, is alle middelen inzitten om ze te bestrijden.

 

Besmetting en gevolgen van Bloedluis

Rode Bloedluis is eigenlijk een mijt (vogelmijt) en geen luis.  De vogelmijt is ongeveer een 0.5 millimeter groot en gedijt goed bij vooral warmte en vocht. In de zomer is het dan ook vaak raak. Een pasgeboren bloedluis kan binnen één week zelf eitjes leggen en legt ca. 3500 eitjes in haar leven. Met een flinke temperatuur stijging kan een ware plaag ontstaan. De herkomst van de bloedluizen is onbekend. Bloedluis komt heel het jaar voor in de verblijven van de dieren. In de winterperiode houden ze zich vanwege koude verscholen. Kippen hebben in de winterperiode ook geen last van bloedluizen. Alleen als de verblijven verwarmd zijn dan kan ook de bloedluis ook tijdens de wintermaanden actief blijven. De bloedluis leeft en drinkt het bloed van de kip. De beet van de vogelmijt/ bloedluis veroorzaakt bij de kip jeuk. Kippen kunnen sterven door een echte plaag van bloedluizen, er wordt teveel bloed van de kip weggezogen en deze wordt zwak en sterft. Ook kunnen bloedluizen pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen op andere kippen en andere dieren.

 

Symptomen van Bloedluis bij kippen

Het is lastig waar te nemen omdat er niet direct symptomen te zien zijn bij de kippen. Door de beten van de bloedluis krijgen de kippen kleine rode bultjes en deze jeuken. Je moet goed kijken om deze bultjes waar te nemen. Bij echte overlast van de bloedluizen worden de kippen vermoeid en futloos. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden. Net als kippen kunnen ook reptielen last krijgen van bloedluizen / vogelmijten. varanen, leguanen, hagedissen, 

 

Hoe de bloedluis biologisch bestrijden, zonder het gebruik van chemicaliën?

Met de Brimex bodemroofmijt Hypoaspis-System kunnen de bloedluizen goed en efficiënt bestreden worden. De roofmijten worden met de draagstof uitgestrooid in kleine hoopjes in het dierenverblijf. Bij alle kieren, hoeken en naden (dakspanten, zijwanden, leg hokken). Geen bodem roofmijten op de kippen zelf strooien. De bloedluizen zitten alleen 's nachts op de kippen en overdag verschuilen deze zich. Het kippenhok vochtig houden door deze regelmatig te bevochtigen. Dit helpt om de roofmijten goed te laten ontwikkelen. Een bodemroofmijt eet gemiddeld 5 bloedluizen /bloedmijten per dag. Als de plaag weg is vertrekken ook door het gebrek aan eten ook de bodemroofmijten uit het hok. Het is aan te bevelen dat preventief (voorjaar) en zeker bij een beginnende plaag de bodem roofmijten uit te zetten. De bodemroofmijt Hypoaspis kan zeker 4 weken zonder voedsel / bloedluizen. Is er een grotere plaag dan moet men meer roofmijten uitzetten en ook herhalen. Een paar dagen na het uitzetten van de bestrijders kunnen er meer bloedmijten worden waargenomen; dit komt omdat de bodemroofmijten de bloedluizen uit de schuilplaatsen hebben verdreven. Ook de zwervende bloedluizen worden opgegeten door de bodemroofmijten. Na 2 - 3 weken moeten er geen bloedluizen waarneembaar zijn. Zijn deze wel nog aanwezig dan moeten er meer bodemroofmijten worden uitgezet, de plaag is dan groter geweest dan de bodemroofmijten aan kunnen.

 

Geen chemische bestrijding gebruiken!

Zijn er reeds chemische middelen gebruikt om de bloedluis te bestrijden, geef dan aan ons het product door zodat wij kunnen controleren wanneer de bodemroofmijten uitgezet kunnen worden. Vaak zijn deze producten schadelijk voor de nuttige bodemroofmijten.  

 

Hoeveel Brimex Hypoaspis bodemroofmijten zijn er nodig om uw kippen te verlossen van bloedluis?

  • Hypoaspis-system 10.000 is goed voor 10m² tot 25m²
  • Hypoaspis-system 25.000 is goed voor 25m² tot 50m²