Spint bestrijden

Spint zijn plaaginsecten die tegenwoordig binnen en buiten voorkomen.

In het verleden was dit echt een plaag die alleen in kassen, serres en binnenhuis voorkwam. Tegenwoordig met het gematigder klimaat en een warme klimaat komt (kas)spint steeds vaker ook buiten voor. Tevens gaat de ontwikkeling bij een warmer en droger klimaat van deze kasspint ook sneller en is de schade veel groter. De schade kan klein beginnen door verkleuring en gele stipjes op de bladeren tot het afsterven van de plant.
Wat is de schade van de spintmijt?
Spintmijten bevinden zich meestal aan de onderkant van de bladeren waar ze plantensappen uit het blad opzuigen. Als er niet tijdig wordt ingegrepen en de spintplaag uit de hand gaat lopen, dan sterven de planten na verloop van tijd af.

 

Wat is spint?

Spint, kasspint of spintmijten zijn er in verschillende varianten, kleuren en grootte. Het zijn kleine, ovaalachtige spinachtige beestjes met 8 poten.
Kasspinten zijn geen insecten maar spinachtige!

Er zijn verschillenden soorten spintmijten:

  • Kasspintmijt - Tetranychus urticae
  • anjerspintmijt - Tetranychus cinnabarinus
  • bonenspintmijt - Tetranychus urticae
  • cyclamenmijt - Phytone pallidus
  • bamboemijt - Stigmaeopsis celarius en Stigmaeopsis nanjingensis
  • anthuriummijt - 

De meest voorkomende spintmijt is de kasspint of bonenspintmijt ('tetranychus urticae'). Deze spintmijt komt voor op kamerplanten, groenten, sierplanten, maar zelfs ook in hagen en struiken. De kasspint is een beige roofmijt en is 0.5 mm groot. Deze roofmijt is herkenbaar aan de donkere bruine vlekken aan de zijkant.


Hoe herken je spint / spint herkennen: 

Het is moeilijk om spint met het blote oog te herkennen. Vaak wordt er eerst schade (gele puntjes op het blad) of verkleuring aan het gewas, plant of groente gezien. De aanwezigheid van de spint wordt ook verraden door de vorming van heel fijn spinrag tussen de bladeren. Als dit het geval is dan is de spint aantasting al ver gevorderd. Als er veel spint aanwezig is dan zie je deze vaak wel met het blote oog. Het zijn kleine beestjes / stipjes die op en onder het blad zitten.

 

Spint schade:

  • gele puntsgewijze verkleuring aan de bovenkant van het blad. Dit komt doordat de spintmijten de plantencellen via de onderkant van het blad leegzuigt. Zij voeden zich met deze plantsappen
  • spinsel tussen en op de bladeren: de spintmijten maken een fijn spinnen rag waar de spint mijten op en in zitten. Het blad is bijna volledig vergeeld.
  • verdroogde bladeren
  • gele puntjes op de bladeren
  • bruinverkleuring van bladeren
  • spinsel over de bladeren en bloemen van de plant
  • de plant sterft af.
  • geelverkleuring van het blad
  • plant ingepakt door spinsel.

Bij twijfel, gebruik dan het Brimex vergrootglas en bekijk de onderkant van de bladeren. Hier kan je de spintmijten zien kruipen.

Let op!
Het schadebeeld van gele vlekjes of verkleuring van de bladeren kan ook een trips plaag of aantasting zijn. Een verschil is dat trips makkelijker met het blote oog is te herkennen en zie je ook zwarte uitwerpselen van de trips op de aangetaste plakken van het blad. Gele vlekjes aan de bovenkant van het blad kan ook wijzen op trips. Bij trips zie je echter zwarte puntjes op de verkleurde bleke vlekjes, dat zijn de uitwerpselen van trips.

 

Spint effectief bestrijden:

De beste manier om spintmijten te bestrijden is op een Brimex biologische manier. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zijn spintsoorten resistent geworden. Deze chemische producten hebben daardoor geen effect meer op de spintmijten. Het gebruik van chemische bestrijding is ook af te raden doordat het vaak ook nuttige insecten doodt en gevaarlijk is voor mens, dier, bodem en milieu. Tevens is het bestrijden van spint met natuurlijke vijanden veel effectiever. De natuurlijke vijanden slaan namelijk geen enkele spintmijt over en zij eten de spint in al zijn stadia. Dus ook de spinteieren, jonge spintnimfen en de volwassen spintmijten.

 

Zit er reeds spint in uw gewassen en wilt u spint curatief bestrijden:

Gebruik dan Brimex Biobest Phytoseiulus-System - de meest agressieve en vraatzuchtige roofmijt tegen spint Phytoseiulus Persimilus 

Is het in een warme (hoger dan 30 graden) en/of droge omgeving of in een buitenomgeving gebruik dan Brimex Biobest Californicus-System

 

Wil je spint voorkomen of spint preventief bestrijden:

Gebruik dan Brimex Biobest Californicus-System - roofmijt tegen spint Amblyseius Californicus 

deze zijn ook verkrijgbaar in Brimex Biobest Californicus Breeding kweekzakjes voor een langere periode bescherming.